Is Navision niet eens af?

“Is Navision niet eens af?”

Enige tijd geleden kwam ik een eindgebruiker tegen bij de koffie automaat. Hij vroeg mij: “Is Navision niet eens af?”. Logische vraag met een onlogisch antwoord: Ja én Nee.

Ja, Navision is af op het moment van live gaan, of in ieder geval vlak daarna . Het project is (bijna) afgerond, het project team kan opgeheven worden en de project ruimte kan weer zijn oorspronkelijke vorm terug krijgen.

De basis functionaliteit werkt naar behoren en de dagelijkse werkzaamheden kunnen uitgevoerd worden. Je zou dan inderdaad kunnen zeggen Navision is af. Maar zoals vaak bij een implementatie project gebeurd worden bepaalde processen of functionaliteiten uitgesteld. Vaak zijn dit punten die in de loop van het project naar voren zijn gekomen. Deze punten worden dan door geschoven naar een later tijdstip om de haalbaarheid van het project niet in gevaar te brengen. Fase twee, optimalisatie fase, deel projecten , ik heb al vele benamingen langs zien komen.

Stel nu, al die nog ontbrekende functionaliteiten zijn ook geïmplementeerd. Dan zou je under-constructionook weer kunnen zeggen: “Navision is af”. En zoals ik een auto monteur wel een heb horen zeggen, “als het werkt moet je er niet aan zitten”. Dus Navision is af, het werkt en daar mee klaar.

In een stilstaande wereld zou Navision nu inderdaad af zijn. Niet meer aan komen, zou ik zeggen. Maar we leven nou eenmaal niet in een wereld die stilstaat. Het bedrijf waar Navision zo juist is geïmplementeerd wordt beïnvloed door wetgeving, concurrentie, partner bedrijven, techniek etc.. Jammerrrrr… Maar het zo juist aangeschafte, ingerichte, verbouwde, geleerde en getrainde ERP pakket voldoet niet meer. Dus aan de slag maar weer. Gelukkig is Navision erg flexibel en open dus die wijziging lukt meestal wel. Je moet alleen net even weten hoe.

En dan kom ik die gebruiker weer tegen bij de koffie automaat, want Navision (en elk ander ERP pakket) is nooit af.